wandelcoaching
Het effect van wandelencoaching

Heerlijk buiten zijn, de wind door je haren, zon op je gezicht of juist striemende regen… Een vogel die zingt, de geur van bomen en bladeren… Buiten gaan al je zintuigen aan, je voelt dat je er bent. Heerlijk wandelen ontspant en maakt dat je letterlijk in beweging komt, zowel fysiek als mentaal!

Wat maakt wandelcoaching nu zo anders dan gewone coaching?

Natuurlijk is het heerlijk om te wandelen, lekker buiten, in beweging. Dat is het grootste verschil met een ‘gewoon’ coachingsgesprek!  Maar wist je dat, naast dat het gewoon fijn is, er nog meer voordelen zijn aan wandelen in de natuur. In dit blog beschrijf ik de 7 belangrijkste.

 

  • Wandelen is een vorm van lichamelijke beweging.

In deze tijd waarin we relatief veel (binnen) zitten is alle extra beweging meegenomen. Juist als je het gevoel hebt vast te zitten of veel aan het piekeren bent, is in beweging komen extra van belang. Lichamelijke beweging zorgt er namelijk voor dat je ook mentaal in beweging komt. Probeer maar eens, je zult merken dat gedachten niet meer strak in hetzelfde cirkeltje blijven rondgaan maar dat er wat ruimte komt voor andere ideeën.

  • Ontspanning

Wandelen is een vorm van beweging die los staat van competitie. Het is dus puur ontspannen. Je kunt jezelf een tijd stellen om te wandelen, bijvoorbeeld een half uur of een bepaalde route. zo kan je helemaal in het lopen opgaan en je gedachten de vrije loop laten. Heb je veel last van spanning en stress, dan zorgt je lichaam ervoor dat je hersenen alert zijn (fight or flight). Wat weer zorgt voor meer spanning in je lijf. Door te bewegen onderbreek je dit systeem. Je kalmeert door de toename van endorfine, het anti-stress hormoon.

 
 
  • Longen zuiveren

Al wandelend adem je frisse buitenlucht in en vervang je de (binnen)lucht uit je longen. De lucht buiten, zeker in de natuur, is zuiverder dan die binnen. Schoonmaakmiddelen maar ook bv stoffering en kookdampen vervuilen de lucht binnen. Je voelt tijdens het lopen de frisheid binnen komen en neemt weer nieuwe zuurstof op.

  • Zintuigen activeren

Door buiten te wandelen worden je zintuigen geactiveerd: je voelt de wind door je haren, de zon schijnt op je gezicht en je voelt de warmte. Je hoort de vogels, het verkeer en een tak onder je voeten kraakt. Je ziet de wolken voorbij gaan en het schaduwspel op de grond. Je ruikt de bomen of de zee, de bloemen waar je langs loopt. Met wat geluk proef je de bramen of bosbessen als deze rijp zijn. Deze zintuigelijke waarnemingen maken dat je mindful in het nu in je lichaam aanwezig bent.

  • Groen is een boost voor je mentale gezondheid

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de kleur groen, en zeker ook (groene) natuur, een helende werking heeft op ons lichaam. wie in een groene woonomgeving leeft, voelt zich vaker gezonder en is minder vaak ziek. Groen vermindert stress, alleen al van het zien van natuur gaat een rustgevend effect uit.

  • Je verbetert je conditie

Het is geen verrassing dat naarmate je meer beweegt, de conditie vooruit gaat. Hierdoor herstel je sneller na een inspanning en is de weerstand tegen ziektes hoger. De kans op hart- en vaatzieken neemt af en de gevoeligheid voor stress neemt af.

  • Binnen 3 minuten verbetert je lichamelijke gezondheid

Verschillende onderzoeken geven aan dat je hartslag, bloeddruk en spierspanning al binnen drie minuten dalen in een natuurrijke omgeving. Dus wil je je stress verlagen of wil je helemaal tot rust komen, zorg dan voor wat extra tijd in de buitenlucht!

Hierboven heb je 7 voordelen van wandelen gelezen. Door tijdens het coachingsgesprek te wandelen in de natuur combineer je deze voordelen. Doordat je lichamelijk in beweging bent komt je brein ook in beweging. Zo ontstaan er veel sneller én diepgaander inzichten en vallen er kwartjes die je niet voor mogelijk houdt!

Wil jij graag ervaren welke nieuwe wegen er voor jou open gaan door een heerlijke coach-wandeling? Neem nu contact op en ga het ervaren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *