Jezelf vergelijken haalt je onderuit!

Afgelopen week ben ik met mijn dochter gaan wandelen, de Dutch mountain trail in Limburg.

Deze tocht kwam ik verschillende uitdagingen tegen.

Zo begon ik met een stoer gevoel: Ik ga met mijn dochter 101 km lopen in 4 dagen, wat een prachtige uitdaging, het lopen dan want met mijn jongste op stap gaan is echt een feestje!

Eenmaal gestart kwamen er nieuwe gedachten bij me op: Wat een luxe paardjes zijn wij, dat we in hotels overnachten… Ik was niet zonder oordeel, vond het eigenlijk best suf! Zeker toen we een stel tegen kwamen dat had besloten te gaan wildcamperen tijdens de tocht. Hoeveel stoerder is dat!! Ik merkte dat ik me steeds minder krachtig en stoer voelde.Op dat moment voelde ik weer hoe het is om mezelf te vergelijken met anderen. Het haalt je onderuit en gaat feitelijk nergens over!

Op dat moment voelde ik weer hoe het is om mezelf te vergelijken met anderen. Het haalt je onderuit en gaat feitelijk nergens over!

Ieder maakt zijn eigen tocht, of dat nou een wandeling is of ‘gewoon’ het leven in het algemeen. Er valt niets te vergelijken omdat iedereen het naar beste kunnen doet!

Toch is het soms lastig om niet in deze valkuil te stappen. Bijvoorbeeld als het beeld dat je van jezelf hebt wordt ‘overtroffen’ door anderen, of in ieder geval lijkt dat zo.

Een gevolg daarvan is dat jij jezelf kleiner gaat voelen, de minderen. En dat terwijl je niet alle ins en outs van de ander kent en wellicht appels met peren vergelijkt! Daarbij doet iedereen, jij dus ook, dingen op de manier die voor jou het beste klopt op dat moment. De ene manier is hooguit anders dan de andere, niet beter…

Dus heb jij de neiging jezelf met anderen te vergelijken en voel je je daardoor minder en kleinder worden? Vraag dan nu een gesprek aan met mij, dan kijken we samen hoe ik je kan ondersteunen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *