Zeg jij JA tegen ontvangen?

 

Ik zeg JA tegen ontvangen!

Wanneer jij bereid bent om te ontvangen

verschijnen de geschenken!

Conflicten

Tijdens het koffiemoment hadden we het over conflicten en hoe deze makkelijk ontstaan als jij of je partner helemaal op je tandvlees loopt!

Ik denk dat het voor iedereen wel bekend is: je bent al moe en tot overmaat van ramp zit alles juist dan tegen! Huis is een grote puinzooi waar niemand zich aan lijkt te storen. Nou ja, één persoon wel en dat ben jij… Dus ben jij de gene die weer aan de slag gaat, terwijl je eigenlijk op de bank wil ploffen met helemaal niets tenzij het netflix en een stuk chocola is!

Ik herken het helemaal!

Ze moeten veranderen

Het liefst wil ik dan mijn man en kinderen veranderen zodat zij uit zichzelf gaan opruimen.

…We leven tenslotte in hetzelfde huis,

…iedereen kan zijn eigen spullen opruimen,

…het is toch een kleine moeite om het gelijk op de goede plek terug te zetten,

…moet ik dan echt alles alleen doen,

…vul hier jouw eigen argument in…

De gedachtes kloppen natuurlijk helemaal maar toon die ik dan aansla is, laat ik zeggen, niet optimaal…

Eigenlijk is de oplossing heel simpel

Eigenlijk is de oplossing heel simpel: vragen en dan loslaten! Nu kan vragen nog wel een dingetje zijn want natuurlijk verwachten we dat de anderen opmerken dat er wat moet gebeuren. En niet alleen dat, maar ook wat er moet gebeuren (lees nog maar eens terug en dan telepathisch overbrengen op iemand anders…)

Goed, de eerste stap is dus: vraag wat je wil dat er gebeurt. Dus: ”Ruim jij de tafel op?” Nu is het verraderlijke natuurlijk dat is een opdracht is die als vraag wordt vermomd. Het antwoord mag namelijk niet nee zijn maar goed, deze vorm van vragen wordt meestal wel begrepen.

Loslaten!

Als de vraag is aangekomen en er is een bevestigend antwoord gekomen kom je op het lastigste stuk: Loslaten.

Loslaten van het hoe en wanneer is een lastige omdat je hier nu geen controle meer over hebt. Die ligt bij degene die de opdracht kreeg en aannam. Dus jij kan nu wat anders gaan doen of even niets natuurlijk!

Risico

En ja, het risico is er dat het niet op jouw manier gebeurt. Dat de was anders gevouwen wordt; de tafel later opgeruimd en het schoonmaken minder secuur gaat dan wanneer jij het zelf had gedaan. Je kan je afvragen of dat erg is of vooral anders…

Wat levert het op?

Wat levert het op om te vragen?  Naast natuurlijk dat je ruimte krijgt om even te zitten en niet constant aan het sjouwen te zijn, levert het op dat je omgeving,(partner en kinderen) gaan zien wat er voor werk ligt in huis. Hierdoor gaan ze het ook zelf meer zien meedoen. Daarbij ontstaat er ook waardering voor jou wanneer jij het doet! Als dat geen geschenk is…

Tijd

Natuurlijk is het zo dat gedrag dat lang heeft bestaan tijd nodig heeft om te veranderen, om ander gedrag in te slijten. Als je partner als kind al niet heeft geleerd mee te helpen in het huishouden kost het tijd om daar een gewoonte van te maken. Maar ga uit van goede wil, tenslotte zijn jullie niet voor niets samen een gezin gaan vormen!

Zo geld dat ook voor je kinderen: Hoe eerder ze kleine taakjes mee gaan doen (tafel dekken en afruimen; afwas opruimen; eigen spullen weer op hun plek zetten…) hoe vanzelfsprekender het wordt. En ja dit kan een lange adem vragen maar dat is het hele opvoedproces natuurlijk ook.

Dus…

Samengevat: ga er niet vanuit dat de ander vanzelf weet waar jij tegenaan loopt maar VRAAG! Heb je gevraagd, laat het dan los. Het is nu aan de ander om te doen waar hij ja tegen heeft gezegd en accepteer dat het niet op jouw manier of tijd gebeurd.

Sta er ook bij stil dat vragen meer oplevert aan betrokkenheid en waardering!

Ik ben benieuwd. Heeft deze blog je getriggerd om meer te gaan vragen? Laat het me hieronder weten of stuur me een mailtje, je krijgt altijd reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.