Wat als jouw huis schoongemaakt moet worden?

Alles tegelijk

Ken je dat gevoel, dat je een hele to-do lijst hebt met de meest uiteenlopende zaken? Vast wel.
Bij mij zijn het zaken die met werk, huishouden, thuisonderwijs, boodschappen, sporten, ontspanning en contacten onderhouden te maken hebben. En dan vergeet ik er vast nog een aantal.

En alles is belangrijk. Is het niet voor jezelf dan wel voor een ander.
Nou is mijn valkuil vaak dat ik voorrang geef aan wat voor een ander belangrijk ik. Als mijn dochter komt vragen of ik haar wil helpen omdat ze met het huiswerk vast loopt, ga ik haar direct helpen. Dan kan ze tenminste weer vooruit. En als ik daarmee klaar ben zie ik vaak nog andere dingen die in een moeite door gedaan kunnen worden. Ik ben tenslotte toch boven dus kan ik gelijk de was even in de machine doen en aanzetten.

Wie is er verantwoordelijk?

Het gevolg is dus dat ik steeds minder tijd heb om te doen wat voor mij echt belangrijk is, zoals dit stuk schrijven!
Vandaar dat deze quote me aanspreekt.
En nee, dat betekent niet ik de hele dag ga lezen totdat het gevoel : “ik zou nu mijn dochter moeten helpen” over is gewaaid. Het gaat vooral om de vragen:

  • Is het nu echt belangrijk?
  • Ligt de verantwoordelijkheid bij mij?
  • Zo niet bij wie dan wel?

In het geval van de huiswerkvraag van mijn dochter is het inderdaad belangrijk dat ze haar huiswerk kan maken. Ligt de verantwoordelijkheid bij mij? In eerste instantie ligt die natuurlijk bij haar. Maar als zij er niet uit komt wil ik natuurlijk wel helpen. Hoe ik kan helpen is weer een andere vraag.

Mijn intentie is niet om het over te nemen, zij blijft verantwoordelijk. Dus vraag ik haar nu om eerst heel concreet te maken wat ze niet begrijpt. En vervolgens op te zoeken wat ze er zelf al over kan vinden. Zo gaat ze er zelf mee aan de slag en kan ik doorgaan met mijn werk.
Dit heeft als voordelen dat:

  • Zij haar zelfredzaamheid vergroot en concrete vragen leert stellen
  • Ik met mijn werk door kan gaan
  • Ik minder andere afleiding zie en “even” aanpak
  • We beide effectieve bezig zijn.

Moeilijker wordt het als je even wat wil doen ( meestal vooral laten) om zelf op te laden zoals lezen, sporten of gewoon even nix. Dan gaan er weer andere stemmetjes meepraten die op je schuldgevoel inspelen.

Herkenbaar?

Wil je graag hulp bij het aanpakken van die ‘stemmetjes’ of gewoon even sparren? Voel je dan vrij om me te bellen! 06-83077180 of stuur me een bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.