Wanneer ga jij over jouw grenzen?

Wanneer ga jij over jouw grens heen?

Tja, dat is nog niet altijd makkelijk te zeggen. Als je jouw planning aanpast omdat je kind ziek is? Of als je geen champignons door het eten doet omdat je weer dat je dochter daarvan over haar nek gaat? Als je in de winkel geduldig blijft terwijl jouw kind zich krijsend op de vloer uitleeft?

Allemaal heel herkenbare situaties waar we als moeder allemaal me te  maken krijgen,  (oké, de champignons mag je ook  vervangen door andere groente;-))

En natuurlijk deal je daarmee, ieder op haar eigen manier. Dat is wat je doet als ouder, als moeder: je bent de beste versie van jezelf ten gunste van je kinderen en soms natuurlijk de lieve vrede!

Toch kan er een moment komen dat je merkt dat er wel veel van dit soort kleine aanpassingen zijn. Je merkt dat je sneller geïrriteerd of boos wordt. Je hebt tenslotte steeds je best gedaan om het zo goed mogelijk te doen en dan nog is er commentaar of wordt er niet mee gewerkt.  Dan komt er een kant boven die diep in je weggestopt zit en je liever niet ziet. Een die geen geduld meer heeft en veel verdriet en boosheid voelt.

Als deze kant boven komt ben je eigenlijk al een stapje te ver. Dan heb je te veel over je grenzen laten komen.

Je kunt het ook omdraaien: Je hebt niet genoeg voor jezelf gezorgd.

Herkenbaar?

Hoe zorg je goed voor jezelf? Door regelmatig stil te staan bij jouw eigen behoeften. Dak kan vanalles zijn: een uurtje niets doen of een boek lezen. Of misschien juist met vriendinnen op stap gaan. Een hobby weer oppakken.

Je zult merken dat als je hier meer aan tegemoet komt, je ook meer ruimte krijgt om de behoeftes van anderen te zien. Het moeilijke is dat daar vaak de tijd of energie niet voor is en, misschien nog wel ingewikkelder, dat er een gevoel van schuld of ‘ik ben het niet waard’ bij je boven komt.

Deze gevoelens kunnen te pas en vooral te onpas bovenkomen en een ravage in jou emotionele staat aanrichten.

Gelukkig kan je met deze gevoelens en gedachten aan de slag zodat jij zelf weer het stuur in handen krijgt.

Wil je hier meer over weten? Mail of bel me dan, dan plannen we een vrijblijvend gesprek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.