Vol verwachting klopt ons hart…

Wat een heerlijke tijd is dit toch. De dagen worden korter en kouder. De bomen verkleuren en laten hum bladeren los. Binnen is het warm en gezellig. De tijd van Sinterklaas en Kerst, duidelijk! Heerlijk!
Onlosmakelijk verbonden met cadeaus en lekker eten.

En daamee ook: de tijd van gedoe.

Gedoe rond het vele snoep dat overal voor het graaien en oprapen ligt. Gedoe rond cadeaus: gaat het wel eerlijk? Geef je wat de kinderen willen (ongeacht jouw gevoel hierbij en de prijs?) Of houd je het klein?

Al met al dus ook een lastige tijd, zeker als je het voor iedereen goed wilt doen. Dus hoe heerlijk het ook is, die feestelijke maand, het vraagt veel van je uithoudingsvermogen. In de winkel op de rem bij al die schappen pepernoten, chocoladeletters en niet te vergeten marsepeinen varkens! Zolang je in je eentje boodschappen doet gaat het nog wel maar als de kinderen meegaan is het toch weer een ander verhaal!

Daarbij komen ook de goedbedoelende opa’s en oma’s.

Niets blijkt zo heerlijk dan je kleinkinderen te verwennen met leuke (grote) cadeaus!
Tja en hoe ga je daarmee om als moeder, terwijl je het net niet te groot wil maken. En je tegelijk je ook je (schoon)ouders niet wilt kwetsen. Dat zijn lastige dilemma’s!
Toch heb ik gemerkt dat hoe duidelijker jij weet wat je wilt en hoe duidelijker jij voelt wat voor jou goed is, hoe makkelijker het is om hiermee om te gaan. (Hoewel, nu ik dit schrijf denk ik dat het vooral wat minder moeilijk wordt hierdoor).

Naar je (kleine) kind gaat dat het eenvoudigst. Daar bouw je nog een traditie mee op en zit je nog niet zo in patronen. Bovendien voelen kinderen haarfijn aan wanneer je niet echt voelt wat je zegt. Want dan luisteren ze niet of slecht.

Het is dus belangrijk dat je echt tot in de puntjes van je tenen voelt wat jouw waarheid is. Die overtuiging straal je uit. Het maakt dat je duidelijk jouw visie neer zet. Anderen volgen dit makkelijker dan wanneer jij zelf ook twijfelt.

Nu is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vaak zitten er, zeker bij de feestdagen, tradities aan vast en je hebt natuurlijk ook te maken met oude patronen. Patronen die ervoor zorgen dat jouw (schoon)ouders zich niets door jou laten zeggen. Of die ervoor zorgen dat jij je gekwetst voelt als anderen zich niets van jouw regels of waarheid aantrekken. Dat kan ervoor zorgen dat je, in plaats van voelen wat goed is, gaat verstarren. Dan gaat het om gelijk krijgen, winnen. En dat is nu net weer niet de gedachte rond Sinterklaas. Sinterklaas gaat om liefdevol Geven en Ontvangen, niet om gelijk krijgen en winnen.

Maar goed, hoe voorkom je dat je hierin terecht komt?
Het eerste dat je kunt doen als je weet dat je in een strijd terecht gaat komen is bij jezelf nagaan hoe belangrijk jouw standpunt voor je is. Oftewel, choose your battles! Is het belangrijk om voor te ‘vechten’ dan ga je de strijd aan. Merk je dat je het kan relativeren, dat het niet echt belangrijk is of de moeite niet waard, dan laat je het los en geniet je van de gezelligheid!

Merk je dat je gedachten hebt als: “Daar gaan we weer…”; “Zie je wel, ik wist dat ze me niet serieus zouden nemen…”; “Er wordt ook nooit naar me geluisterd”… dan wordt je waarschijnlijk vooral door een ‘oude pijn’ geraakt. Je zult deze of vergelijkbare gedachten dan vaker hebben, in verschillende situaties.
Deze pijn laat zich niet relativeren. Die zit diep in jouw systeem geworteld en komt er op stressvolle momenten even uit gepiept.

Kenmerkend is dat ze voor jou de waarheid zijn geworden: “Zo gaat het altijd…” Herken je dat?

Het zijn vaak pijnlijke gedachten die je diep in je ziel raken en ervoor zorgen dat jij je klein, onbelangrijk of niet gewaardeerd voelt. Juist in deze tijd waarin je liefdevol met elkaar verbonden wilt zijn, kunnen deze gevoelens roet in het eten gooien!

Belangrijk is om vanuit liefde toch verbinding te blijven zoeken, die is er zeker hoewel je dit soms niet meer ziet of voelt. vooral verbinding met jezelf is hierin een eerste belangrijke stap. Voel de liefde voor jouw kind, gezin en jezelf. Kijk vanuit daar wat voor jou de ‘battles’ zijn die je echt de moeite waard vindt om voor te strijden. De rest kan je dan laten.

Wil je hier hulp bij of het er eens over hebben waar jij tegenaan loopt? Mail of bel me 906-83077180), dan maken we een afspraak om mogelijkheden te bespreken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.