De eenzaamheid van een moeder

Afgelopen week werd ik geraakt door gesprekken over de eenzaamheid die moeders kunnen ervaren.
Het raakte me diep omdat ik het zelf ook zo herken.
 
Je omgeving heeft z’n eigen ideeën over ouderschap: Je brengt ze toch gewoon een dag of 2 naar de opvang, dat gaat bij iedereen toch goed?
Maar daar heb je geen kinderen voor gekregen, om ze door anderen te laten opvoeden! Je hebt er juist voor gekozen dit zelf te doen!
Aan de andere kant merk je dat je zelf niet aan je trekken komt; je voelt je eenzaam, onbegrepen en somber. Zo had je het niet voor gesteld.
 
Ik voelde me de huissloof van het gezin
 
“Ik kan er niet eens volledig voor mijn kinderen zijn”.
“Ik ben egoïstisch; verwend; doe m’n kinderen en partner tekort. Die moet meer werken zodat ik thuis kan zijn…
Maar ja, die trekt ’s ochtends lekker de deur achter zich dicht, Kan zich ontwikkelen in zijn werk. Heeft enthousiaste verhalen over collega’s…
Terwijl mijn grootste uitdaging is het huis op orde de houden, de was te draaien en hoop op een moment dat ik even kan zitten om mijn koffie arm te drinken!”
“Waarom kunnen anderen het wel en ik niet?”
Dit soort gedachten herken ik helemaal. Ook ik zat hier een tijd middenin. Ik voelde me de huissloof van het gezin en wist niet hoe verder te komen laat staan hoe hier uit te komen zonder mijn gezin te laten vallen.
 
Nu is het goede nieuws dat alle fasen voorbij gaan.
Maar ja, daar heb je niets aan als je er middenin zit…
Bovendien, als jij niet iets in jezelf verandert, blijven deze gedachten en gevoelens terugkomen. Bijvoorbeeld als de puberteit zich aandient.
Hoe fijn zou het zijn dat jij dan stevig in je schoenen staat, niet vanuit ‘zo moet het gaan, moeders wil is wet’ maar vanuit liefdevol aanwezig zijn.
Zowel voor jezelf als voor je gezin!
 
Wil je hier meer over weten?
Stuur me dan nu een appje of bericht dan plannen we een gesprek om samen te bekijken welke stappen je nu al kan zetten. Uiteraard gratis en vrijblijvend.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.